Backpacken in Indonesië

Indonesië is een prachtig land, er zijn genoeg hoogtepunten te beleven, het is goedkoop, de infrastructuur is redelijk goed en bovendien zijn de mensen hartstikke vriendelijk. Doordat Indonesië uit zoveel eiland bestaat, is het bijna onmogelijk om alles in een keer te zien, tenzij jij daar natuurlijk alle tijd voor hebt. De bergen, vulkanen, eilanden en het landschap is zo divers en soms ver uit elkaar. Daarom hebben wij de ultieme backpack locaties voor jou omschreven.

Kosten Indonesië

Yes! We vliegen naar Jakarta, de goedkoopste bestemming om op te vliegen. Het is voor zo’n verre bestemming een betaalbare vlucht naar Indonesië(link wtc/vliegtickets) vanaf 450 euro. Ook worden er veel acties gedaan om naar Indonesië te vliegen, omdat het een steeds populairder land wordt. In sommige gevallen kan het handig zijn om te kijken om te reizen vanaf Frankfurt of Brussel. (link wtc/vliegtickets)

Indonesië staat erom bekend dat het een backpack vriendelijk land is en dat je hier goedkoop uit bent. Jee drinkt hier al een biertje voor een euro. En voor enkele euro’s heb jij een heerlijke maaltijd die vers bereid wordt. Op de night markets haal jij voor 2 euro al een volledige maaltijd. De maaltijd bestaat dan uit noedels, gegrilde vis of andere bekende Indonesische producten.

Voor 30 tot 35 euro per dag ben je voorzien als een backpacker. Op deze manier valt het makkelijk vol te houden.

Wil jij liever iets luxer? Reken dan op ongeveer 45 tot 50 euro per dag wat je uitgeeft. Het verschil zit hem hier vooral in hotels en hostels die verder niet heel veel van elkaar afwijken.

Route en vervoer in Indonesië

In Indonesië zal je gebruik moeten maken van verschillende type transport. Dit heb je wel nodig, aangezien het land uit wel meer dan 17.000 eilandjes bestaat. Doordat de afstanden al snel groot zijn, zal je regelmatig een binnenlandse vlucht boeken (link wtc/vliegtickets). Gelukkig zijn deze heel betaalbaar en schelen in tijd heel veel. Natuurlijk kan jij ook per boot oversteken van het ene naar het andere eiland. Overigens, zal je op de eilanden zelf vaak sneller gebruik maken van de bus, trein of een mini van.

Er zijn in Indonesië verschillende backpackroutes. De route van Sumatra, Bali en Lombok en Java tot aan de Gili eilanden. (allemaal doorlinken, Sumtra apart, Bali Apart etc)

Al het transport in Indonesië is goedkoop. Zo betaal je voor een 8 uur durende trip met de bus ongeveer 5 euro en voor de nacht variant 9 euro. Een voordeel is dan wel, dat je geen overnachting hoeft te boeken. Wanneer je op Java bent, kan je gebruik maken van het treinnetwerk die steden als Jakarta, Surabaya, Yogyakarta en Bandung met elkaar verbinden.

Het reizen met de bus is ook vrij gemakkelijk. Je hebt hier de keuze tussen de grote publieke bussen als de minivans waarmee je van a naar b komt.

Natuurlijk moeten we de scooter niet vergeten! Voor nog geen 5 euro huur je al een hele dag een scooter op Bali. Op deze manier kan je helemaal zelf of met anderen Bali ontdekken. Let wel goed op dat er niks mankeert aan je scooter voordat je wegrijdt.

Veiligheid Indonesië

Indonesië is een veilig land om naartoe te reizen. Hou er wel rekening mee dat er verschillende vulkanen zijn die kunnen uitbarsten en hou dit goed in de gaten. Op dit moment is het mogelijk om vrijwel overal veilig rond te reizen. Verder kan het verkeer chaotisch overkomen, wat wel vaker het geval is in Azië. (link terug naar Azië)

Let wel op de lokaal gestookte arak. Dit is een illegale en met methanol aangelengde rijstwijn. Er vallen jaarlijks doden door het drinken van lokaal gestookte arak.

Accommodaties Indonesië

Waar er een groot verschil is tussen hotels qua prijs is dat bij de guesthouses niet zo.

Een guesthouse is eigenlijk een huis van een lokale inwoner die een kamer overheeft en deze verhuurt. De gemiddelde prijs hiervan ligt vaak tussen de 4 en 9 euro. Hou er wel rekening mee dat het vaak net iets minder is dan een hostel, maar zeker een ervaring om te proberen.

De favoriete locatie onder ons als backpacker is natuurlijk een hostel. Een hostel in Indonesië biedt ook vaak ontbijt aan, dit is natuurlijk mooi meegenomen. De prijzen voor een hostel liggen gemiddeld genomen tussen de 5 en 12 euro. Alleen wanneer jij je op het toeristische Bali bevindt, kan de prijs al snel duurder worden. Over het algemeen is het niet nodig om vooraf een hostel te boeken, alleen raden wij het op drukkere eilanden en goede locaties wel aan om te doen. (link hostels Booking)

Zeker de eerste nacht in een nieuwe plaats is vaak handig om te boeken.

Natuurlijk kan je ook als ‘flashpacker’ reizen. Deze groep boekt vaak de hotels en is uit op wat meer luxe. Dit betekent natuurlijk een duurdere reis maar wel altijd een overgetelijk uitzicht. Wij hebben hiervoor een paar mooie locaties die zeker de moeite waard zijn om alleen al te bekijken. (link Booking)

Valuta Indonesië

In Indonesië wordt er betaald met de IDR(Indonesische roepia) . De koers hiervan is op dit moment (…) dit is (gunstig/niet gunstig). Wij raden aan om in Indonesieë  zo veel mogelijk te doen met je creditcard of de oplaadbare versie van VISA. (linkje) Het is altijd handig om een bepaald bedrag op zak te hebben. Aangezien er hier nog veel contant betaald wordt. De creditcard wordt verder overal geaccepteerd op tankstations na. Pinnen in Indonesië is ook mogelijk, alleen heb jij hier wel een maximum op per dag.Het leuke aan Indonesië is dat je er nog eens extra leert onderhandelen, leuk voor de mensen die in de sales zitten of hierin willen terechtkomen. Er valt namelijk op bijna alles af te dingen.