Backpacken in Vietnam

Vietnam is een prachtig land, er zijn hier veel hoogtepunten te beleven en dat in een goedkoop land. Het land is prachtig en je beland zo vanuit een grote stad in een groene omgeving. De infrastructuur is redelijk tot goed. De manier om je te vervoeren is voornamelijk via de bus of trein, welke erg goedkoop zijn. In verschillende plaatsen is het aan te raden om met de scooter te bezoeken, maar hierover straks meer. Nu verder met de prachtige kustplaatsen, sfeervolle steden, prachtige bergachtige gebieden die vol zitten met valleien, jungles waar je de meest fantastische trekkingen maakt, de schitterende culturele erfgoederen die je kan bezoeken en dit allemaal in een gastvrij land.

Kosten

Om te beginnen vliegen we naar Hanoi wat de beste beginbestemming is. Het is voor zo’n verre bestemming een betaalbare vlucht naar Vietnam vanaf 470 euro boek jij al een vlucht met een goede luchtvaartmaatschappij. Ook worden er veel acties gedaan om naar Vietnam te vliegen, aangezien het een steeds populairdere bestemming wordt. In sommige gevallen kan het handig zijn om te kijken om te reizen vanaf Frankfurt of Brussel.

Vietnam staat erom bekend dat het een backpack vriendelijk land is en dat je hier goedkoop uit bent. Je drinkt hier al een biertje voor minder dan een euro. En voor enkele euro’s heb jij een heerlijke maaltijd die vers bereid wordt. De rijstgerechten of noodles die je dan krijgt zijn vaak al voor minder dan 2 euro te verkrijgen. Dit is eerder regel dan uitzondering. Vietnam is wat betreft nog iets goedkoper dan landen als Thailand, Indonesië en Maleisië.

Voor 25 tot 30 euro per dag ben je voorzien als een (goedkope)backpacker. Op deze manier valt het makkelijk vol te houden.

Wil jij liever iets luxer? Reken dan op ongeveer 40 tot 45 euro per dag wat je uitgeeft. Het verschil zit hem hier vooral in hotels en hostels die verder niet heel veel van elkaar afwijken, maar daar zo meer over.

Route/vervoer

In Vietnam is het reizen zowel per lokale bus, landelijke bus en met de trein goedkoop. Wanneer je gebruik maakt van de stadsbus ben je gemiddeld tussen de 20 en 40 cent kwijt voor een ritje in Hanoi.

Waar je in Thailand de Tuk Tuk hebt, heb je in Vietnam in de grote steden de scooter taxi ‘xe om’. Voor rond de 6 euro rijden ze je de hele dag de gehele stad door, zeker een aanrader.

Natuurlijk is er niet altijd sprake van stadsvervoer. Je zal ook de reis maken van Hanoi naar Ho Chi Minh of andersom. Hiervoor zal je gebruik maken van de landelijke bus. Dit is eigenlijk een soort hop-on-hop-off bus waar je ticket 3 maanden geldig is. 

Wanneer je van Noord naar Zuid reist met de trein, of andersom, betaal voor een treinrit van hetzelfde Hanoi naar Ho Chi Minh ongeveer 50 euro, wil je nou een plek met een bed? Dan betaal je rond de 75/80 euro voor deze reis.

Een scooter huren kost je gemiddeld 4 euro per dag in de meer toeristische gebieden. De entreebedragen voor een musea of national park liggen vaak onder een euro. Verder zijn er kleine uitschieters tijdens je reis door Vietnam, denk hierbij aan een bezoekje aan het Citadel in Hue of een trekking door de jungle met jouw eigen gids.

Visum

Vietnam is weer een van de weinige landen in Azië waar je van te voeren een visum geregeld moet hebben. Hier zijn een aantal verschillende opties voor; waarvan het visum on arrival de beste is. Hiervoor heb je een autorisatie brief nodig. Deze brief dien je van te voren aan te vragen en neem je uiteindelijk mee als je naar Vietnam gaat. Dit is een soort achtergrond controle. 

Wil jij alles van te voren regelen en het gemakkelijk gedaan hebben? Vraag dan je visum aan bij de ambassade van Vietnam en vul het online formulier in. Op deze manier heb je al voor een bedrag wat rond de 35 euro ligt een visum voor 30 dagen.

Veiligheid

Vietnam is een veilig land om naartoe te reizen wat ook echt is ingericht voor de backpackers. Het verkeer kan chaotisch overkomen, wat wel vaker het geval is in Azië. Het is zeker veilig en mogelijk om alleen te reizen. Je komt namelijk genoeg mede-backpackers tegen tijdens je onvergetelijke reis.  Uiteindelijk zal je wel altijd extra moeten opletten tijdens het onderhandelen op straat, de locals proberen vaak meer geld dan nodig is te krijgen van toeristen. Gelukkig is afdingen hier de normaalste zaak. Houd er ook rekening mee tijdens het huren van een scooter of motor dat die volledig werkt voordat je het meeneemt.

Accommodaties

Waar er een groot verschil is tussen hotels qua prijs is dat bij de guesthouses niet zo.

Een guesthouse is eigenlijk een huis van een lokale inwoner die een kamer overheeft en deze verhuurt. De gemiddelde prijs hiervan ligt vaak tussen de 5 en 10 euro. Hou er wel rekening mee dat het vaak net iets minder is dan een hostel, maar zeker een ervaring om te proberen.

De favoriete locatie onder ons als backpacker is natuurlijk een hostel. Een hostel in Vietnam biedt ook vaak ontbijt aan, dit is natuurlijk mooi meegenomen. De prijzen voor een hostel liggen gemiddeld genomen tussen de 7 en 14 euro. Alleen wanneer jij je op de toeristischere plekken bezoekt, kan de prijs al snel duurder worden. Over het algemeen is het niet nodig om vooraf een hostel te boeken, alleen raden wij het op drukkere bestemmingen en bekende locaties wel aan om te doen.

Zeker de eerste nacht in een nieuwe plaats is vaak handig om te boeken.

Natuurlijk kan je ook als ‘flashpacker’ reizen. Deze groep boekt vaak de hotels en is uit op wat meer luxe. Dit betekent natuurlijk een duurdere reis maar wel altijd een onvergetelijk uitzicht. Wij hebben hiervoor een paar mooie locaties die zeker de moeite waard zijn om alleen al te bekijken.

In Vietnam wordt er betaald met de VND(Vietnam Dong) . De koers hiervan is op dit moment … dit is (gunstig/niet gunstig). Wij raden aan om in Vietnam  zo veel mogelijk te doen met je creditcard of de oplaadbare versie van VISA. Het is altijd handig om een bepaald bedrag op zak te hebben. Aangezien er hier nog veel contant betaald wordt. Zeker wanneer jij even een kort ritje maakt met de bus. De creditcard wordt vrijwel in elke (grote) plaats/stad geaccepteerd.  Pinnen in Vietnam is ook mogelijk, alleen heb jij hier wel een maximum op per dag, vergeet daarvoor niet je pas om te zetten zodat je over de hele wereld kunt pinnen.

Het leuke aan Vietnam is dat je er nog eens ouderwetse sales skills bij leert , onderhandelen is hier namelijk vaak nodig om de beste prijs voor jezelf te garanderen. Er valt namelijk op bijna alles af te dingen.