Backpacken in IJsland

Het prachtige IJsland beschikt over het Noorderlicht, gigantisch veel watervallen, een ruig en woest landschap, de prachtige geisers om helemaal tot rust in te komen, vriendelijke inwoners, maar is wel aan de dure kant. Laat dit de pret niet bederven want wij zorgen ervoor dat het zo goed mogelijk kan. Er zijn verschillende routes om door IJsland te reizen en wij stippelen graag voor jou de leukste uit.

Kosten backpacken in IJsland

Laten we beginnen met het pluspuntje. Vliegen naar IJsland is een stuk goedkoper dan naar Azië waar de meeste backpackers heen gaan. De prijs van een huurauto ligt rond de 300 euro per week, maar dan kan je ook alles goed bereiken. 

De prijzen zijn verder veel te vergelijken met Nederland qua kosten voor boodschappen of een lekkere kop koffie. Houd er wel rekening mee dat je in IJsland veelal je hotel of hostel van te voren vastlegt om zo daadwerkelijk de laagste prijs te hebben. 

De kosten van een hotel/hostel of een airbnb liggen vaak rond de 55/60 euro per nacht voor twee personen in totaal. Dit is wel een stukje duurder dan je gewend zal zijn, maar laat het de pret niet bederven want de backpack route door IJsland is een ervaring die je niet snel zal vergeten! 

Route en vervoer in IJsland

In IJsland is de beste manier om rond te reizen door een auto te huren. Het is ook mogelijk om met de bus te gaan alleen dit beperkt je heel erg en scheelt in kosten niet veel. Wanneer jij ervoor kiest om telkens een tour te boeken zal je veel meer kwijt zijn dan wanneer jij zelf een auto huurt. De belangrijkste weg van IJsland is: Ringweg 1. Deze weg van 1332km gaat het hele eiland rond en hiermee zie je dus het hele land! Wanneer je nog meer avontuur wilt, zal je ervoor moeten kiezen om een 4wheel aangedreven auto te huren (ook weer iets duurder). Het leuke hieraan is dat je zo echt door het woeste binnenland kan touren. Zo rij je dwars door rivieren en beken heen.

Het binnenland van IJsland is weer net wat anders dan de vele bezienswaardigheden die er te zien waren tijdens de route langs de ringweg 1. Zo vind je hier de plekken Lakigigar en Landmannalaugar. Beide plekken zijn het bezoeken waard en van hieruit kunnen prachtige wandeltochten gemaakt worden. Het is wel verstandig om goed voorbereid te beginnen aan een wandeltocht in IJsland door de nogal extreme temperaturen en het woeste landschap. Zo kan je je op veel plekken registreren dat jij meedoet aan een tocht, dit alles om er zeker van te zijn dat jij ook echt terugkeert. Verder is er voor het reizen naar IJsland geen visum nodig, wat voor veel andere landen wel geldt. 

Veilig IJsland

Accommodaties in IJsland

De accommodaties waar je in IJsland slaapt, zijn vooral hotels, hostels, of campings. Natuurlijk is er ook de optie om te wildkamperen. Wel is hert belangrijk om van te voren na te gaan waar het wel of niet mag. Zo mogen er bijvoorbeeld maar maximaal drie tenten wildkamperen op een bepaalde plek. Alleen kiezen wij net als veel andere ervoor om toch in een hotel of hostel te slapen. Dit omdat de temperaturen nou ook niet heel aangenaamd zijn en je in een hotel of hostel toch wel even lekker warm wordt. 

Valuta in IJsland