Backpacken in Australië

Kosten

Poe poe, daar gaan we dan naar het verre Australië, wat een fantastisch land. Het enige nadeel is de vlucht die super lang duurt en helaas niet zo goedkoop is… Laat dit je plezier niet wegnemen want dit belooft een ongelofelijke ervaring te worden. Vluchten naar Brisbane zijn al mogelijk vanaf 650 euro, naar Perth, Melbourne en Sydney vind je ze al vanaf 700 euro.

We zijn gearriveerd en nu?

Een lekker drankje of wat te eten? De prijzen zijn te vergelijken met hier in Nederland wat jij betaald in een gemiddeld restaurant. Wel zijn drankjes duurder en dan voornamelijk de alcoholische. Denk hier aan prijzen van een biertje tussen de 6 en 8 euro en een wijntje tussen de 5 en 7 euro. 

Natuurlijk komen wij niet alleen maar in restaurants maar koken we ook zelf. De prijzen hiervan zijn hetzelfde als in Nederland. Kom jij buiten de grote steden (wat wij natuurlijk vaak komen) dan liggen de prijzen weer een stuk lager.  Het voordeel is dat in de hostels in Australië het vaak toegestaan wordt om hier zelf nog te mogen koken, ook staat Australië erom bekend dat er veel backpack barretjes zijn waar je goedkoop uit bent, net zoals in bijvoorbeeld Thailand/Indonesië.

Hou er in Australië rekening mee dat je rond de 55 euro per dag kwijt bent. Australië is elke euro waard! Het land waar je ook nog eens kan werken tijdens het backpacken, dit scheelt een hoop.

Vervoer

Zowel als in Amerika is de Greyhound toureen hele bekende, de andere grote partij is de OzExperience. Beide bieden verschillende soorten tickets aan. Om te reizen tussen verschillende grote steden. Om met deze bus langs de oostkust te gaan reizen. Ben jij rond de 150 euro per maand kwijt en kan je onbeperkt hop on en hop off-en.

(link naar bus)

Australië staat ook bekend om de trein routes die er zijn in het land. De meest bekende zijn van de GHAN: deze Brengt jou via Adelaide via Alica Sprins naar Darwin dit kost rond de 550/600 euro. Vanuit Sydney biedt zich de mogelijkheid om te reizen via Adelaide naar Perth. Deze meerdaagse rit van meer dan 4000km kost jou rond de 350/400 euro.

Helaas is er op dit moment geen sprake meer van backpack korting, ongelukkig voor ons…

Het is handig om voor nog meer informatie en trein schema’s te kijken op(link rail Australia)

Veiligheid

De vraag is of Australië een veilig land is.. Australie is hartstikke veilig om in rond te reizen. Wie heeft er nou niet de uitgebreide security checks gezien van “Border control Australia”. Het enige waar je rekening mee dient te houden zijn de grote afstanden tussen bepaalde steden. Zorg er dus altijd voor dat er genoeg water in de auto of camper ligt. Verder gebeurd het met regelmaat dat er overstekende dieren zijn in Australie, pas hier uiteraard voor op. Dit gebeurd natuurlijk op de minder bevolkte plekken. But who knows?

Accommodatie

In Australië is er genoeg keuze. De fantastisch mooie hotels, de schattige strandhuisjes tot de verschillende jeugdherbergen en hostels. Natuurlijk moeten wij Airbnb niet vergeten, dit is ook zeker een aanrader! De base jumping pass is zeker een aanrader (linkje)

In Australië is er over het algemeen genoeg plek en tussen de verschillende steden in zijn er ook genoeg te vinden. Op …. (website booking/trivago etc) vind jij altijd wat je zoekt en wordt er uitstekend gezorgd dat jij de juiste slaapplek hebt. Het leuke aan de hostels in Australië is dat deze vaak beschikken over de nodige extra als een zwembad, pool tafel, fietsverhuur en natuurlijk de surfborden voor ons!

Wil jij nou niet in een hostel slapen is er altijd de mogelijkheid om te slapen in jouw camper, hierdoor zie jij ook nog eens extra veel doordat jij net langs de plekken komt waar de bus of trein jou wellicht niet naartoe brengt. (link camper verhuur)  Ook hebben wij nog wat kampeer tips (link naar onze andere pagina met tips over west vs oost)

Valuta

In Australië wordt er betaald met AUD (Australische dollar) . De koers hiervan is op dit moment (…) dit is (gunstig/niet gunstig). Wij raden aan om in Australië  zo veel mogelijk te doen met je creditcard of de oplaadbare versie van VISA. (linkje) Ook is pinnen of contant geld hier verder gebruikelijk en valt dit makkelijk in te wisselen.

Een lijstje van de  Nationale feestdagen in Australië:  

– Nieuwjaarsdag 1 januari

– Australia Day 26 januari

– Goede Vrijdag variabel 

– Pasen variabel

– Anzac Day 25 april

– Queen’s Birthday 2e maandag van juni

– Kerstmis 25 december

– Boxing Day 26 december

De keuze van Australië is duidelijk. Alleen wil jij nou naar de Oostkust of Westkust?

Of weet jij het al en kies je voor de route van de Oostkust van Australië? Of wordt het toch de minder bekende route door de Westkust van Australië?