Oost of West Australië

De keuze van Australië is duidelijk. Alleen wil jij nou naar het Oosten of Westen?

Hieronder vergelijken wij op basis van onze ervaringen de Oostkust van Australië ten opzichte van de Westkust van Australië.
De lijst bestaat uit vergelijkingen en tips over:

  • Natuur en landschappen
  • Wildlife in de oost en westkust
  • Verschillende soorten zeedieren
  • De beste stranden
  • Leukste steden
  • Mooiste bezienswaardigheden en leukste activiteiten
  • Waar je het best kan kamperen

1. Natuur en landschappen

Het land wat zo groot is dat er veel verschillende natuur en landschappen zijn. Op dit gebied zijn beide gewoon totaal anders.

Oost Australië:

In het Oosten is Australië dichter bevolkt. Ook zijn hier een veel meer bewoners te vinden. Wel is er meer dan genoeg ruimte voor de prachtige natuur. Tussen Sydney en Cairns vindt jij genoeg fantastische verschijningen die het de kant alleen al waard maken. De oostkust is minder ruig dan de westkust in Australië.

West Australië:

Hier is het een stuk minder dicht bevolkt. Dit valt ook af te lezen aan de minder bebouwde grond. In het Westen is het landschap wel meer hetzelfde dan in het oosten. Hier bestaat het voornamelijk uit zand en dan voornamelijk in het Noorden. Overigens is het aan de kusten een stuk ruiger door de stroming en de wind. Wel zijn er genoeg rustige plekken te vinden en nog steeds fantastische natuurparken en plekken met fantastisch uitzicht.

In het kort:

In het Oosten is meer sprake van verschillende landschappen terwijl het in het Westen een stuk ruiger is. Voor ieder wat wils in dit geval.

2. Wildlife

Wildlife in oost Australië:

In het Oosten is de kans groot om de bekende cassowary te spotten. Opposoms zijn ook regelmatig te spotten,  deze buideldieren huppelen vrolijk rond op je camping. Vogelbekdieren zijn met regelmaat te zien, ook leuk is dat je de kookaburra, de lachende vogel hoor je veel. Het leven in het water is uiteraard fantastisch door de het grootste koraalrif van Australië. Je zult hier elke soort vis kunnen tegenkomen van nemo, haaien, dolfijnen tot speciale walvissen aan toe.

Wildlife in west Australië:

In het Westen zal de kans groter zijn om andere beesten te spotten. Hier vinden zich weer veel kangoeroes en emoes. Ook zijn hier net zoals aan de oostkust koala’s te spotten. Aan de westkust zijn ook genoeg mogelijkheden om waterdieren te ontdekken, je hebt hier de unieke mogelijkheid om zelfs met walvishaaien, geheel veilig te kunnen zwemmen. 

In het kort:  

In beide gebieden zijn verschillende soort vissoorten. Wel is er een groter verschil tussen de beesten die op het platte land leven waar je voor de kangoeroes beter in het Westen kan zitten en voor de koala’s beter in het Oosten.

2. Zeedieren

Oost Australië:

Doordat in het Oosten het grootste koraalrif ter wereld is, het Great Barrier Reef, biedt dit natuurlijk meer mogelijkheden om vissen te spotten en te duiken en onbegrensde mogelijkheden. Wel moet je hier alles met een tour doen.

West Australië:

In het Westen moet jij het vooral doen met het Ningaloo reef, zeker een mooi koraalrif, maar niet zo graag als die in het oosten en naar ons inziens net iets minder. Een voordeel hieraan is dat het geen extra kosten meebrengt, dit aangezien jij zo vanaf het strand kan beginnen met snorkelen.

In het kort:

Het koraalrif in het Oosten is groter en wellicht mooier, maar het brengt kosten met zich mee. In het Westen is dit niet het geval en is het meer toegankelijk.

4. Stranden

Oost Australië:

Hier vind je veel mooie stranden om te gaan surfen en die ook makkelijker zijn. Wel komen er in bepaalde periodes veel haaien en gevaarlijke kwallen voor. Een ander voordeel zijn de vele mogelijkheden aan deze strandjes in het Oosten.

West Australië:

De stranden zijn hier een stuk rustiger en dus ook minder ontdekt. Wel zijn hier ruigere kustgebieden maar deze zijn natuurlijk te vermijden. De voorzieningen zijn wel iets minder aan de stranden.

In het kort:

Wil jij rust en surfen aan minder bekende stranden? Ga dan naar het Westen.

Wil jij liever wat meer mensen om je heen en iets meer voorzieningen? Ga dan naar het Oosten.

5. Steden

Steden in oost Australië:

In het Oosten zijn meer grotere steden, waarvan de grootste Sydney is. Verder zijn er nog andere leuke steden als Cairns, Brisbane en natuurlijk Melbourne.

Steden in west Australië:

In het Westen heb je eigenlijk maar een grote stad en dat is Perth. Verder zijn er nog de steden Geraldton, Mandurah en Bunbury.

In het kort:

Hou je meer van steden en een dichter bevolkt gebied? Kies dan voor het oosten.

6. Bezienswaardigheden en activiteiten

Activiteiten in oost Australië:

In het Oosten vallen veel activiteiten te beleven. Je kunt hier verschillende tours doen en naar het koraalrif, surfen, kayakken, wandelen, musea bezoeken en toch genieten van de grotere steden.

Activiteiten in west Australië:

In het Westen valt veel meer zelf te ontdekken, dit komt doordat de rijafstanden tussen bevolkte steden groter zijn. Wel zijn er hier minder mogelijkheden om op tour te gaan, maar dit heeft juist zijn charme door de kant van het zelf ontdekken. Een van de belangrijkste activteiten hier is lekker roadtrippen, kamperen en overige outdoor activiteiten.

In het kort: 

Wil jij meer met mensen om je heen doen? Kies dan voor het Oosten door het grote aanbod van tours en overige mogelijkheden.

Wil jij meer zelf ontdekken en wil jij op de minder toeristische plekken komen? Kies dan voor het Westen en huur een camper of 4 wheel aangedreven auto en ga er op uit.

Kamperen

Kamperen in oost Australië:

Er zijn hier genoeg campings te vinden waarvan ze verschilde van luxe tot vrij simpel, wel bijna altijd voorzien van een zwembad. Hier was altijd plek, zelfs in het hoogseizoen om een plekje te krijgen. Reserveren is vrijwel nooit nodig.

Kamperen in west Australië:

Al is het Westen dan minder toeristisch, hier zal je op bekende plekken vaak wel moeten reserveren. Dit komt doordat veel locals deze kant van Australië opgaan. Ook is het tegenwoordig erg in trek bij de ouderen.

In het kort:

In zowel het Oosten als Westen is het heel makkelijk scoren op de camping. Een plek is hier zo geregeld. Hou er alleen rekening mee dat jij in het Westen op bekende locaties van te voren even belt of reserveert zodat je niet voor een onaangename verassing komt te staan!